Di, 30.Apr.2024 - 14:24
Araştarma - İnceleme

Memduh Ün
Filmlerini Anlatıyor

Yıl 1954 … “Bi­tir­di­ğim­de, de­ğil en iyi fil­mi çek­mek, o gü­ne ka­dar ül­kem­de üre­til­miş en ber­bat fil­mi yap­mış ol­du­ğu­mun ayır­dı­na var­dım. Fil­me de­vam ede­me­ye­ce­ği­mi an­la­mış­tım... Düş­man Âşık­lar fil­mi si­ne­ma­lar­da da çok kö­tü iş yap­tı, hiç­bir ti­ca­ri ba­şa­rı sağ­la­ma­dı ve yal­nız­ca ha­tır­la­dık­ça utan­dı­ğım kö­tü bir dene­yim ola­rak yer al­dı mes­lek ya­şan­tı­mın için­de.”
Yıl 1992 ... “1993 ya­zın­da ka­tıl­dı­ğı­mız Ada­na Al­tın Ko­za’­da bü­tün ödül­le­ri sil­dik sü­pür­dük. Fran­sa’­da sa­nat de­ğe­ri olan film­le­ri da­ğı­tan fir­ma­lar­dan bi­ri bi­zim­le iliş­ki kur­du ve Zık­kı­mın Kö­kü bir se­çi­ci­ler ku­rul­dan ge­çe­rek, Fran­sız dev­le­ti­nin des­te­ğiy­le ora­da da­ğı­tı­ma gir­di. Özel ola­rak Can­nes fes­ti­va­lin­de gös­te­ril­di. Fran­sa’­nın önem­li si­ne­ma der­gi­le­ri ve cid­di ga­ze­te­le­rin­de çok olum­lu eleş­ti­ri­ler ya­yın­lan­dı. Oku­du­ğum­da çok se­vin­miş­tim. Hat­ta bir ga­ze­te, ço­cuk­la­rı­nı­zı Ame­ri­kan film­le­ri­ne gö­tü­re­ce­ği­ni­ze bu fil­me gö­tü­rün diye yaz­mış­tı.”
Bir yönetmenin filmlerine dair gerçekleri ve yaşadıklarını tüm çıplaklığı ve içtenliğiyle sunması pek sık rastlanan bir şey değildir. Türk sineması denince akla gelen isimlerden biri olan Memduh Ün sizleri sinemanın gerçek dünyasına davet ediyor. Üstelik karşınıza pek sık çıkmayan bir fırsatla, montajlanıp kurgulanmamış en yalın ve en gerçek haliyle. İşte onu yaratan isimlerden birinin gözünden gözünden Yeşilçam’ın asıl hali ...

Memduh Ün Filmlerini Anlatıyor
Yazar: Memduh Ün
Yayınevi: Kabalcı Yayınlarını
Barkod: 9789759971526
Türü: Sinema / Anı
Kapak Tasarım: Gökçen Yanlı
Sayfa Sayısı: 435
Ebat : 13,5 X 19,5
Yazar:
Yayın evi: Kabalci Yayinevi
12,90 €
Bu ürünü alanlar başka neler almışlar?
 
Değerlendirme
Yorum bulunmamaktadır: Yorum yazınız!